Mercedes строи нов завод край Москва

На тържествена церемония днес ще бъде положен първият камък на нов завод за производство на автомобили Mercedes-Benz в село Есипово, Московска област, предаде ТАСС, цитират от manager.bg

Планирано е там да се извършва пълен производствен цикъл за изработка на леки и високопроходими автомобили с капацитет до 20 000 коли годишно. Началото на производството е насрочено за 2019 г. Инвестициите в проекта са 15 милиарда рубли (258,805 милиона долара), а новосъздадените работни места ще бъдат над 1000.

Предшествениците на германския автомобилостроител Daimler-Motoren-Gesellschaft – DMG и Benz – са доставяли продукцията си в Русия още преди революцията през 1917 година.

Веднага след основаването си през 1890 година DMG започва да доставя двигатели в Руската империя. С двигател на Daimler е бил оборудван първият автомобил в Русия – Panhard & Levassor, докаран от Франция през 1891 година от собственика на вестник „Одески листок“ Василий Навроцкий.

През 1901 година DMG патентова марката Mercedes, а през 1905 година пет от първите мерцедеси били купени от руския царски двор.

До началото на Първата световна война в Русия всяка година се продавали над 100 автомобила Mercedes и Benz.

По време на Съветския съюз автомобили Мерцедес се връчвали като особено отличие. Така например с коли от тази марка са се возили космонавтите Валентина Терешкова и Алексей Леонов.

Мерцедеси имало в гаражите на генералните секретари на ЦК на КПСС Никита Хлушчов и Леонид Брежнев.

По данни на Pricewaterhouse Coopers и Асоциацията на европейския бизнес през 2016 година в Русия са били продадени 36 888 автомобила Mercedes-Benz (с 11% по-малко в сравнение с 2015 година). Делът на Mercedes в продажбите на леки коли в Русия е бил 2,7 на сто.

error: Съдържанието ни е авторско!