MarketWatch: Русия може да се превърне в неочакван спасител на цените на петрола

MarketWatch: Русия може да се превърне в неочакван спасител на цените на петрола

Публикувано от:

Цените на петрола продължават да са рекордно ниски, но при определено стечение на обстоятелствата именно Русия може да ги спаси. Това е мнението на репортера Сара Сджолин, изложено в статия на онлайн изданието MarketWatch, цитирана от РИА Новости, предаде “Руски дневник”.

Цените могат отново да тръгнат нагоре, ако Русия намали добива на петрол и така провокира верижна реакция – т.е. примерът ѝ бъде последван от други страни-производители, посочва Оле Хансен от „Саксо Банк“ (Saxo Bank).

„Русия може да даде сигнал на саудитците: хора, може би си струва отново да се замислим за цените на петрола, защото от декември те паднаха с още 1/3 и това ни вреди безумно“, твърди Хансен.

Изданието припомня, че от няколко месеца Саудитска Арабия отказва да съкрати производството на черно злато, дори и след като цената за барел падна под $30. До голяма степен това решение се дължи на увеличените обеми на добива в САЩ и тревогите, че търсенето може да се понижи на фона на проблемите в световната икономика.

Хансен смята, че саудитците и останалите членове на ОПЕК ще са готови да понижат производството, ако им бъде протегната „маслинова клонка“. „Ако Русия съкрати производството, това определено ще бъде първата от много крачки, необходими за стабилизиране на пазара“, твърди Хансен.