Los Angeles Times: Стартът на преговорите Русия-САЩ за Сирия е победа за Москва

Началото на преговорите между Русия и САЩ относно Сирия на равнище министри на отбраната е голяма победа за Москва, пише Los Angeles Times.

„Това потвърждава, че Москва стана дори нещо повече от важен играч, независимо от опитите на САЩ да я изолират”, отбелязва изданието.

Държавният секретар Джон Кери по време на посещението си в Лондон съобщи за скорошното начало на преговорите, целта на които е „да определи различни достъпни варианти за следващите стъпки в Сирия”.

На 18 септември стана известно за телефонния разговор между шефовете на отбранителните ведомства на двете страни, напомни изданието.

Досега администрацията на Обама само гръмко осъждаше Москва за нейните действия по отношение на Сирия, припомня Los Angeles Times.

Според анализаторите, началото на преговорите свидетелстват за признаване от Белия дом на необходимостта от преразглеждане на своите основни представи за кризата. Конфликтът така трансформира региона, че представителите на американската администрация „нямат друг изход, освен да бъдат отпред, а това изисква поддържане на връзка с Москва”, цитира изданието думи на Джулиан Смит, бивш съветник на Джо Байдън. Вашингтон може да стане по-гъвкав по някои въпроси, засягащи урегулирането в Сирия, счита Смит.

Според изказвания на различни официални лица в САЩ, първостепенна цел на преговорите между преговорите между Москва и Вашингтон е предотвратяването на случаен конфликт между руски и американски военнослужещи в Сирия, съобщават медиите.