Literarny noviny: Русия и Саудитска Арабия надхитриха САЩ в Близкия Изток

Literarny noviny: Русия и Саудитска Арабия надхитриха САЩ в Близкия Изток

Публикувано от:

Американската политика в Близкия Изток вече пета година, започвайки от „арабската пролет”, безславно гони няколко заека едновременно – САЩ обучават „умерени” сирийски бунтовници и се опитват да въвлекат Турция във войната против „Ислямска държава”, пише анализаторът на чешкия вестник Literarny noviny Тереза Спенцерова.

Вашингтон претърпя фиаско: след две години опити и загубени милиони долари Пентагонът успя да пусне в Сирия малък брой бунтовници в състава на Нови сирийски сили (NSF), които после се оказаха в ръцете на сирийската клетка на Ал Кайда – „Фронт ан-Нусра. Турция обаче има други приоритети от САЩ – главен проблем за Анкара са кюрдите, които пък за американците са основен съюзник в региона.

В резултат в Близкия Изток се оформи ново равновесие на силите в Близкия Изток между Русия, САЩ и Саудитска Арабия.

Иранската агенция „Фарс” твърди, че руската страна е успяла да убеди саудитското ръководство, че борбата с ИД и всички терористични групировки е много важна за всички играчи в региона и да създадат заедно с Египет мощен триъгълник против тероризма. Анализаторът припомня съобщението на вестник „Ал Ахрам”, че Русия без участието на САЩ е уговорила среща на главите на специалните служби на Сирия и на Саудитска Арабия, където ще бъдат обсъдени по-нататъшните съвместни действия.

Според Спенцерова, Риад практически е признал споразумението за иранската ядрена програма, но ще му трябва време да се подготви за стратегическа промяна в Сирия и да устрои „чистка” в политическата върхушка – да прочисти от политическия елит радикалните уахабити и спонсорите на ИД.

Фактически това означава, че дните на първоначално подкрепяната от Запада сирийска опозиция са преброени: всичко ще завърши с капитулация. Дамаск взема връх в конфликта, и саудитите по такъв начин признават поражението на своята предишна политика, а Русия укрепва своята позиция в Близкия Изток в ущърб на САЩ”, счита анализаторът на Literarny noviny.