Les Echos: инцидентът със Су-24 не беше гръм от ясно небе

Les Echos: инцидентът със Су-24 не беше гръм от ясно небе

Публикувано от:

Ситуацията с руския Су-24, който бе свален от турските ВВС, не беше изненада в отношенията между двете страни, счита журналистът от вестник Les Echos Адриан Левие, цитиран от РИА Новости, предаде „Руски дневник“.

Журналистът припомня, че още на 1 декември 2014 г. между президентите на двете държави се състоя среща (петото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Руската федерация и Република Турция, бел. ред.). Тогава бе повдигнат въпросът за постигане на споразумение за стокообмен между двете страни в размер на 100 млрд. долара, изграждането на руската ядрена централа „Аккую“ в провинция Мерсил в Южна Турция, както и за енергийно сътрудничество.

„Тази среща между Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин премина много добре, когато разговаряха за бизнес и не толкова добре, когато бяха разгледани въпросите, свързани с регионалната политика“, отбеляза експертът по Турция, преподавател в Института за политически науки в Гренобъл Жан-Марк.

След това обаче, се случи инцидентът със Су-24, които промени отношенията между двете страни. Впрочем, според журналиста, тази ситуация не е била „гръм от ясно небе“. Левие счита, че напрежението в отношенията между Анкара и Москва се е увеличило, след като Русия засили присъствието си в Сирия.

Турция настоява за напускането на Асад от 2011 г., въпреки че, както отбелязва изследователят на Института за политически науки в Париж Баир Балси, лидерите на Сирия и Турция преди това са били в много добри отношения.

„В началото на Арабската пролет, Реджеп Ердоган казваше, че може да разговаря с Башар Асад“, казва Жан-Марк. Но това така и не се случи.

„Историята с военния самолет настъпи след опита на Франция и Русия да изградят международна коалиция срещу „Ислямска държава“, подчертава също експертът. Такава коалиция все още не съществува, но Турция се притеснява от този сценарий, тъй като това би изолирало Анкара в нейните „крайни позиции“ срещу Асад, каза Игор Деланое (заместник-директор на аналитичния център на френско-руската търговско-промишлена палата, бел.ред.). В същото време, тази коалиция ще постави Русия в центъра на сирийската играта.

Според журналиста, Турция губи най-вече от това, тъй като нейната икономика е зависима от енергийните доставки от Русия. В допълнение, Анкара е в сърцето на сирийския конфликт, с 800 км обща граница със Сирия. Следователно, през последните дни разчита на по-отстъпчив тон, за да се опита да намали напрежението с Москва. Турция е приютила повече от 2 млн. бежанци, тя претърпя два терористични акта в Сурук и Анкара, организирани от ИД, допълва Баир Балси.

„Ако сирийският въпрос не се реши, дипломатическите отношения между Турция и Русия рискуват „да нагазят в мътни води“. Въпреки това, сътрудничеството между Анкара и Москва никога не е изглеждало по-важно за слагането на край на гражданската война (в Сирия, бел. ред.), на която станаха жертви повече от 250 хиляди хора от 2011 г. насам“, заключва Левие.