Lenovo ще прави компютри с руски процесор

Lenovo ще прави компютри с руски процесор

Публикувано от:

Най-големият производител на компютри в света – китайската компания Lenovo преговаря с руската компания “Т-платформа” за използване на чиповете на дъщерното ѝ дружество “Байкал електроникс” в своите компютри, съобщава technews.bg.

Генералният директор на Lenovo за Русия, ОНД и Източна Европа Глеб Мишин уточнява пред агенция РИА, че става въпрос за настолни компютри и лаптопи.

Засега няма повече информация за срокове и възможни обеми на производство.

С подобни компютри Lenovo ще се опита да печели държавни поръчки в Русия. Според представител на “Байкал Електроникс”, търсене на компютрите Lenovo с руски процесор ще има както от държавния сектор, така и от частни клиенти.

“Байкал Електроникс” се контролира от производителя на суперкомпютри Т-платформи (75%) и Т-нано, която е част от Роснано.

Процесорът Байкал-Т1 разполага с 2 ядра с тактова честота 1,2GHz. Чипът е разработен по28-нанометров технологичен процес и разполага с 1 MB L2 кеш памет.

Проектът Байкал (Baikal) предвижда разработка на няколко процесора за различни платформи. Очаква се процесорът да има производителност, достатъчна за работа с офис приложения.

Енергийният гигант Газпром също ще търси по-сигурни и импортно-независими технологии, като в резултат на това компанията реши да използва руския процесор „Байкал”.