Le Temps: Не е задължително Западът да се съгласява с Путин, но трябва да го изслушва

Le Temps: Не е задължително Западът да се съгласява с Путин, но трябва да го изслушва

Публикувано от:

Не е задължително западните страни да се съгласяват с Владимир Путин, но те трябва да го изслушват, заявил в интервю за швейцарския вестник Le Temps германския журналист Хуберт Зайпел, автор на нашумелия документален филм „Аз, Путин. Портрет”, излъчен през 2012 г. по германската телевизия ARD.

Зайпел дал интервю за швейцарското издание по повод излизане на своята книга „Путин: логика на властта” на френски език в женевското издателство „Сирт”. (На руски език книгата излезе през този юни в Москва.)

„Моята цел беше да обясня логиката на действията на Владимир Путин, без да го обсъждам, да впиша неговите действия в контекста и динамиката, напомняйки интересите, на които служи и аргументите, към които той прибягва за целта. Ние не сме длъжни да се съгласяваме с него, но трябва да го изслушаме. Искаме или не искаме, но Русия съществува и ще съществува още дълго…” – разказва в интервюто Зайпел.

Журналистът написал книгата след поредица от срещи с руския лидер, които ставали на „всеки 8-10 седмици” от 2012 до 2015 г.

Според Зайпел, Путин станал президент (2000 г.) по време, когато страната се намирала „в дълбока криза”. Новият лидер разбирал, че опитът да „имитира Запада”, който бил предприет през 1990-те години, не работи в Русия. Освен това неговите съотечественици искали да видят страната силна.

„Като прагматик, той, без да трепне, поел по този път. Неговият избор може да бъде критикуван. Необходимо е обаче да се припомни разрухата, която царяла по това време” – обяснява Зайпел.

Говорейки за грешките, които според него направил руският президент, Зайпел отбелязва, че „той не оцени решимостта на Запада да защитава своите интереси зад граница”.

„На вътрешната сцена той късно осъзна равнището на настроенията на руската средна класа, живееща в големите градове. Тази реалност в действителност не съответства на неговите приоритети да създаде силна държава, която уважават” – подчертава Зайпел.

Журналистът обръща внимание, че Владимир Путин е много интелигентен и не е склонен да подценява опозиционните движения в големите градове на Русия. Обаче той няма да допусне, че тези протестни движения да се намират под влиянието на Запада, както били по-рано.

„В миналото САЩ под маската на помощ в развитието подготвили някакъв брой руснаци за гражданско неподчинение. Тези машинации очевидно не са приемливи за Кремъл. При това те са контрапродуктивни, защото позволяват представителите на опозицията да се представят като чужди агенти” добавил журналистът.

Източник: Блиц