Le Monde: Русия си върна статута на велика държава

Le Monde: Русия си върна статута на велика държава

Публикувано от:

Русия успя да накара целия свят да наблюдава ефективните й действия на световната сцена и да се вслушва в гледната й точка, пише Le Monde, цитирано от РИА Новости.

Неотдавна в Русия бяха отбелязани две грандиозни събития – завръщането на успешно завършилите операцията в Сирия войски и годишнина от присъединяването на Крим към Русия.

„Първото събитие е триумфално, а второто малко по-малко, но двете общо носят след себе си и трето събитие, а именно възстановяването на могъществото на страната. Тази нова реалност вероятно ще продължи дълго и Западът ще трябва да се съобразява с нея“, пише изданието.

Операцията в Сирия се превърна в несъмнен успех за Кремъл и прекрасна реклама за руската отбранителна промишленост. Освен това, Русия получи възможността да действа наравно с местните сили и да получи внушителна тежест в Близкия изток. И сега, когато в Сирия е постигнато примирие, кампанията може да бъде завършена, отбелязва Le Monde.

Президентът Владимир Путин не повтори грешките на САЩ в Ирак и се въздържа от самохвални изказвания в холивудски стил, като отбеляза само, че задачата, която е била поставена пред Русия, е изпълнена, подчертава авторът на публикацията.

При това трябва да отбележим, че изтеглянето на войските по никакъв начин не е отстъпление – Русия запазва военноморската си база в Тартус и новата си авиобаза в Хмеймим. При необходимост самолетите могат да се върнат само за няколко часа, обобщава изданието.