Le Monde: Расте броят на привържениците на Путин сред френските политици

Le Monde: Расте броят на привържениците на Путин сред френските политици

Публикувано от:

Много френски политици подкрепят руския президент и политиката му, въпреки сложните отношения със Запада. Путин печели все повече приятели и симпатизанти във Франция, пише френският вестник Le Monde, цитиран от РИА Новости.

Ситуацията в Крим и санкциите срещу Русия се превърнаха в добра възможност за Москва да оцени броя на привържениците си във Франция, пише изданието. Сред френските политици, които симпатизират на Путин, са подкрепящите левите възгледи Жан-Пиер Шевенман и Жан-Люк Меланшон и „десните” Франсоа Фийон, Филип де Вильо и лидерът на партия „Национален фронт” Марин Льо Пен. Към привържениците на руския президент във Франция можем да отнесем и експрезидентът Никола Саркози, който след като бе избран заяви, че „не би стиснал ръката на Путин”, но след руско-грузинския конфликт коренно промени отношението си и се сближи с руския лидер.

Вълната на русофилията във Франция се увеличи с нахлуването на американските войски в Ирак през 2003 г., което бе осъдено едногласно от Париж и Москва. Според изданието, привържениците на Де Гол и Митеран все още пазят недоверчивото си отношение към Северноатлантическия алианс и вярват в съществуването на американския план срещу връщането на руското могъщество.

Проруските политици видяха това в действие по време на революцията на Майдана и побързаха да подкрепят руския президент, пише още вестникът.

„Аз съм крайно възмутен от отношението на САЩ, което подкрепя въстанията в цял свят, особено тези, които те самите провокират”, заяви лидерът на дясната партия „Национален фронт” Марин Льо Пен след референдума в Крим, като изрази възхищението си от руския президент, който „действа в интерес на страната и нацията си”.

Русия може да разчита и на подкрепата във Франция на последователите на Де Гол и Митеран, пише изданието, които винаги са се стремили да запазят равновесието в отношенията между Европа и Русия.