Le Figaro: В Сирия Путин даде урок на „страхливите демокрации“ от Запада

Le Figaro: В Сирия Путин даде урок на „страхливите демокрации“ от Запада

Публикувано от:

Русия начело с президента Владимир Путин „даде урок“ на западните държави, като помогна в голяма степен за освобождаването на Палмира в Сирия и защити религиозните малцинства от терористите от „Ислямска държава“ (ИД). Такова мнение изрази френският журналист Иван Риуфол в статията си във в. Le Figaro.

„Именно благодарение на навременните удари на руската авиация по позициите на “Ислямска държава” сирийската армия на Башар Асад успя да освободи Палмира”, отбелязва журналистът.

“И на кого трябва да кажем благодаря? Благодаря на Путин”, добавя той.

Според Иван Риуфол, операцията за освобождаването на Палмира “показва слабостта на САЩ и съюзниците им от Франция, които не са сред освободителите”. “Урокът, който трябва да извлечем от стратегията на Путин е прост: само силата успява да накара ислямистката идеология да отстъпи, тя се влияе само от този “език”.

Според автора на статията, в поведението на Запада отчетливо се вижда “привикване с антихристиянската ненавист”, преминаваща в безразличие. Понастоящем това се изразява и в слабата реакция на Франция към неотдавнашния атентат в пакистанския Лахор, жертви на който станаха християни, отбелязващи католическата Пасха.

“Това е сигнал за онемяването на либералната демокрация: те виждат само жертвите сред мюсюлманските малцинства на своя територия и въобще не са обезпокоени от страданията на християните в земите на исляма”, пише Риуфол, добавяйки, че независимо от отчаяните призиви на иракските християни и юдеи да ги защитят от “новия нацизъм” от страна на ИД, ” от 2014 г. Франция е издала 72% по-малко визи на християнски бежанци от Ирак”.

Руският президент “ясно разбира кои са враговете му и как да се бори с тях”, отбелязва журналистът.

“Ако той не бе подкрепил Асад, религиозните малцинства на християните и язидите щяха да бъдат унищожени или изгонени от Сирия. Ако той не се беше наел да действа сам, нанасяйки удари по ислямистите, пощадени от Барак Обама и непоследователната френска дипломация, Палмира нямаше да бъде освободена”, завършва авторът.