Le Figaro изчисли загубите за Франция от контрасанкциите на Русия

Le Figaro изчисли загубите за Франция от контрасанкциите на Русия

Публикувано от:

Към преките загуби на западноевропейските фермери от действащите контрасанкции на Русия се наслагват и косвени: заради невъзможността за експорт към Русия е засилена конкуренцията с други европейски страни и цените падат до границата на загуби. Всичко това води до милиарди загуби, пише френското издание Le Figaro.

„Франция губи 100 млн. евро оборот заради невъзможността за експорт на свинско месо в Русия. Обаче пропуснатата печалба е много по-голяма. Финансовите последствия имат и непряк характер. Преките и косвени последствия от руското ембарго за френското свиневъдство достигат 400 млн. евро, а в мащабите на ЕС загубите съставляват 4 млрд. евро”, твърди президентът на професионалната асоциация Inaporc Гийом Руе.

Le Figaro отбелязва, че загубите в отрасъла за плодове и зеленчуци съставляват 50 млн. евро за Франция и 500 млн. за Евросъюза.

Загубите само от пряката печалба за млечната промишленост съставляват 109 млн. евро, продължава изданието.

В публикацията се привеждат данни на Еврокомисията относно намаляване на експорта от Европа в Русия. Според тях от август 2014 г. до август 2015 г. продоволствените доставки са намалели от 9,4 млрд. евро до 5 млрд. евро, тоест с 43%.