LAT: Помощта на Русия върна на жителите на Дамаск вярата в бъдещето

Оптимизмът на жителите на сирийската столица Дамаск е нараснал и много от тях са благодарни на Русия за помощта, пише кореспондент на Los Angeles Times, предаде РИА Новости.

„Един месец на руска намеса <…> повдигна духа на поддръжниците на правителството на територията, която представлява основната власт на Асад и е дом на около пет милиона души“, пише той.

Макар и бунтовниците все още да държат под контрол близките предградия на столицата, а несигурността в утрешния ден да е част от живота на местните, известният пазар Хамидия отново е пълен с купувачи, улиците са оживени, по пътищата се образуват задръствания, отбелязва журналистът.

„Страхът намаля“, признава 37-годишна жена от района Думар пред кореспондента на Los Angeles Times. В Думар живеят основно представители на средната класа. „Останахме в Сирия и се радвам, че го направихме“, добавя тя.

Студент от университета е споделил пред журналиста, че познатите му са по-уверени в бъдещето. „Хората смятат, че лошото е отминало“, посочва той.

„Смятам, че е прекрасно, че Русия ни помага, – казва 28-годишна жена на пазара Хамидия. – Наистина, на хората им омръзна. Те искат всичко да приключи“. С нея се съгласява и приятелката ѝ, 38-годишна жена, чието семейство избягало от контролирания от бунтовниците район Гута.

„Руснаците дойдоха, за да ни помогнат като приятели и ние оценяваме това, но все пак трябва да разчитаме на себе си“, заявява представител на службите за сигурност на контролно-пропускателен пункт.

Лоялните на правителството жители на страната се радват, че голямата държава публично е заела тяхна страна срещу многото врагове, включително САЩ и партньорите им, които не искат Асад да остава на власт, отбелязва кореспондентът на Los Angeles Times.

При това много сирийци, недоволни от над 40-годишното управление на рода на Асад, гледат на сегашното правителство като на крепост срещу ислямските бойци, отбелязва журналистът.

error: Съдържанието ни е авторско!