Lada XRAY ще получи 1.8-литров мотор

Агрегатът ще развива 122 к.с. и ще бъде поставян още на моделите Largus и Priora

Компанията АвтоВАЗ завършва разработката на нов 1.8-литров бензинов мотор, който ще бъде поставян на моделите Lada XRAY (на снимката) и Lada Largus VIP. По-късно същият двигател ще получат и стандартната версия на Largus, както и Lada Priora, съобщава изданието „Руский Автомобил“.

1280px-Lada_XRAY_on_MIAS_2012_(concept)

 

Новият агрегат е получил индекс 21176, като предлага мощност от 122 к.с. и 173 Нм въртящ момент. Той е разработен на базата на досегашния 1.6-литров мотор на АвтоВАЗ. Двата двигателя имат еднакъв блок на цилиндрите, докато разликите са в системата за охлаждане, хода на буталата и компресията.

Двигателят ще дебютира в края на 2015 г., когато ще стартират продажбите на Lada XRAY. В началото той ще се комбинира само с роботизирана скоростна кутия, а след доработката си ще може да издържа на по-висок въртящ момент и на механична трансимисия.

Очаква се Lada XRAY да бъде показана през декември 2015 г., докато няколко месеца след това – през пролетта на 2016 г. ще се появи и модификацията Lada XRAY Cross. Кросовърът е създаден от АвтоВАЗ съвместно с алианса Renault-Nissan, като външният му вид е дело на главния дизайнер на марката Стив Матин. Версията с предно предаване е на основата на Renault Sandero, докато XRAY Cross е разработена на базата на Renault Duster.

Lada_XRAY_(2)

error: Съдържанието ни е авторско!