La Vanguardia: САЩ си играят с огъня, заплашвайки Русия и Китай

La Vanguardia: САЩ си играят с огъня, заплашвайки Русия и Китай

Публикувано от:

САЩ си играят с огъня, провокирайки сериозна военна конфронтация на границата с Русия и Китай, докато нито Украйна, нито Южнокитайското море не са в американския „заден двор“, пише испанското издание La Vanguardia, цитирано от РИА Новости.

Опитите на Москва и Пекин да построят отношения на международната сцена, основани на плурализъм и консенсус, се възприемат от Вашингтон като „заплаха“, която трябва да бъде потисната. САЩ до днес не могат да осъзнаят, че съществуването на биполярния свят приключи с края на Студената война и техните опити да създадат еднополярен свят също приключиха неуспешно. Вашингтон продължава да се впуска във военни авантюри, които дестабилизират международната обстановка, пише още изданието.

Сега основната цел на САЩ е възпрепятстването на увеличаването на броя на държави с ядрен потенциал като Русия и Китай. За да сдържат Русия САЩ създадоха кризата в Украйна. Срещу Москва е разгърната санкционна и информационна кампания, провеждат се постоянни военни учения на НАТО в близост до границите на РФ. Китай също трябва да се изправи срещу американското „обръщане към Азия“ и строителството на американските военни бази в Южнокитайско море, предназначени да гарантират контрола на САЩ над ситуацията в региона. При това, нито Русия, нито Китай са навлезли в Мексиканския залив и не провеждат военни учения край бреговете на САЩ, отбелязва изданието.

В същото време, Вашингтон е крайно време да разбере, че нито Русия, нито Китай няма да се поддадат на американския натиск и няма да се съгласят на „статут на васали“, подготвен за тях от САЩ и вече предложен на Европа, Канада, Австралия и Япония. Ако други страни, особено европейски, следват указанията на Вашингтон и отказват да провеждат самостоятелна политика, светът може да се окаже застрашен от ядрена война, пише още La Vanguardia.