La Stampa: Путин влезе в Европа без нито един изстрел

„Генералите от НАТО, които от полската база в Реджиково гледат отвъд хоризонта и говорят за готовност да открият огън, ако Москва реши да нападне Естония, не разбират, че Владимир Путин без да направи нито един изстрел, вече е сред нас“,  пише италианското издание La Stampa, цитирано от RT.

Вестникът отбелязва, че това се проявява и в решението на регионалния съвет в италианската област Венето, която, според La Stampa, „призна отново станалия руски Крим“.

Изданието пише, че Москва пряко и косвено подкрепя всички движения, които са „против системата“, чийто брой в ЕС се увеличава, — започвайки от премиера на Унгария Виктор Орбан и завършвайки с испанската партия „Подемос“ и немската „Алтернатива за Германия“. „Владимир Путин вече стана световен лидер, прекрачил прага на XX век, затова намиращ се извън пределите на десните и левите течения“, пише La Stampa.

Според изданието преди Венето нито една страна и дори отделен регион не е признавал присъединяването на Крим. „Това е провокация, извършена с цел да отпаднат санкциите, чието удължаване в момента се обсъжда“, казва авторът на статията Чезаре Мартинети.

Жителите на областта, избрали прагматичния член от „Северна лига“ Лука Дзайю за свой губернатор, притискат ръководството на региона. Заради санкциите Венето изгуби 3.6 млрд. долара експортна печалба. Хората не разбират по каква причина, независимо от резултатите от референдума, САЩ, балтийските страни и Полша „с озлобление“ тръгнаха към идеологическа атака…

„Те не знаят, а и не искат да знаят, кое е особеното в историческата и символичната съдба на Украйна, заради което тяхното решение стана вече втората — след отрицателния резултат от холандския референдум — плесница за Европа“, пише изданието.

Действията на жителите на Венето са напълно оправдани от икономическа гледна точка, но в сферата на политика не всичко е толкова просто, счита La Stampa. Усеща се, че Западът отново започва пропагандна война в отговор на „изкусните ходове“ на Путин. „Но нима някой наистина вярва, че Путин ще нападне която и да е балтийска държава?“, пита италианското издание.

Според автора, руският лидер вече отдавна използва срещу Европа съвсем друг вид оръжие — „меката сила“. Дори срещата между Римския папа Франциск и патриарх Кирил е част от тази мека сила. „Сега сред много ултраконсерватовни католически кръгове във Франция и Италия Путин се счита за защитник на християнството и истински лидер, алтернатива на „диктатурата“ на Европейския съюз“, пише изданието.

Остава неясно, разбира ли това призналото Крим ръководство на Венето. Но неговото решение, без съмнение, усложнява играта, счита La Stampa.

error: Съдържанието ни е авторско!