Елисеевски магазин в Москва

Елисеевски магазин в Москва

Kurier: Загубата на руските пазари стана за ЕС „изгонване от рая”

Публикувано от:
Австрия заради санкциите внася в РФ по-малко стоки за 1,75 млрд евро годишно
Русия съумя да преодолее негативните последствия от икономическите санкции, докато доставчиците на продоволствие от страните на ЕС продължават да търпят загуби от контрамерките на Москва, счита коментаторката на австрийското издание Kurier Илмгард Кишко.

Според журналистката, Русия била „райски пазар за продаване”. Нейните граждани били готови да купят качествена чужда продукция във всякакви количества. „Тези времена обаче са назад, нас ни изгониха от рая” – цитира Кишко бившия търговски съветник към австрийското посолство в Москва Дитмар Фелнер.

Той счита, че санкциите са изменили манталитета на руските граждани: „Те станаха критични и внимателни.” Затова на чуждите фирми няма да им е лесно да се върнат на руския пазар. Допълнително препятствие за напусналите страната чужди производители и търговци ще стане инициираната от руските власти политика на импортозаменяемост.

Австрийската колумнистка напомня, че през 2013 г. Австрия внесла в Русия стоки за рекордните 3,5 млрд евро. Сега този внос е намален наполовина, като на първо място страдат фермерите и хранителната промишленост.

В заключение авторката Кишко изразява надежда да бъдат възстановени предишните връзки. „Годините на рецесия са назад, през 2017 г. се очаква растеж на руската икономика с 1,5%, а не отдавна е фиксиран историческия минимум на инфлация” – отбелязва журналистката. Тя счита, че позитивните тенденции в икономиката ще бъдат подкрепени с нормализация на отношенията със западните страни, което ще открие нови перспективи за търговско сътрудничество с Русия.

Превод и редакция: БЛИЦ