JW: Саудитска Арабия не успя да постави Русия на колене

JW: Саудитска Арабия не успя да постави Русия на колене

Публикувано от:

Русия успя да смекчи последствията от западните санкции и падането цените на петрола благодарение на увеличаването на доставките на суровината за Китай. Освен това, от януари 2016 година Москва значително ще намали собствената си зависимост от американския долар, пише популярното германско издание Junge Welt.

Опитите на Саудитска Арабия „да постави Русия на колене”, правейки дъмпинг на цените на петрола, не се увенчаха с успех, пише изданието. В материала се отбелязва, че Русия е успяла да излезе на нови пазари, на първо място – на китайския пазар.

Според данни на китайската митническа служба, Саудитска Арабия е намалила през 2014 година доставките на петрол в Китай от 55 на 20 милиона тона, докато Русия е увеличила износа си на тази суровина до 34 милиона тона.

Тези доставки позволиха на Москва да смекчи последствията от западните санкции. В същото време, подобни действия също свидетелстват за развитието на сътрудничеството между Русия и Китай в сферата на търговията, енергетиката и други области на икономиката, пише авторът на статията.

Важна част на руско-китайските отношения също е това, че страните значително ще намалят своята зависимост от американския долар, когато започнат да се разплащат по между си за петрола и други финансови операции в националните си валути.

Авторът на статията също обръща внимание на това, че въпреки дъмпинговите цени, Саудитска Арабия сама се бори с финансова криза –Брутният й вътрешен продукт се е свил с 20%, което накара страната да потъне в заеми.