The Independent: Украйна, зимата идва

Налице са всички основания зимата на 2014/2015 г. да се превърне в „най-мрачната” в историята на независима Украйна. Това съобщава влиятелното английско издание “The Independent”.

Около половината от всички мини за добив на въглища в Донбас бяха принудени да прекратят работа в следствие на продължаващите в региона военни действия.

Понастоящем общоукраинската енергийна криза, започнала скоро след спирането на доставките на руски газ за Украйна, сериозно се задълбочи.

Жителите на Киев или Лвов, които вероятно са се надявали да се скрият „на топло” през зимата, могат да бъдат лишени от тази перспектива. Напълно възможно е незасегнатите пряко от войната украински градове в буквален смисъл да „замръзнат” и да „потънат в мрак”. Украйна се лиши от огромна част от доставките на въглища и природен газ – следователно без компенсиране на тези загуби електростанциите там ще прекратят производството на електричество, а населението ще усети студа в собствените си домове.

Полетата около Грабово и Дебалцево (населени места близо до Донецк) привлякоха вниманието на цял свят като територия, на която се намират останките от малайзийския Boeing 777. Далеч не всички знаят, обаче, че край пътя, водещ към тези села, са разположени и други „жертви на украинската гражданска война”, включително и много мини, добиващи „донбаското злато” – въглищата.

Официалните власти в Киев вече признаха, че страната не разполага с достатъчно количество гориво за отопление на домовете и за подсигуряване на работния процес в останалите заводи през зимата. Енергийната криза е факт на фона на колапса на украинската икономика, чиито показатели спадат с всеки изминал месец и най-вероятно ще паднат по-ниско и от прогнозираните 7% от БВП.

Намаляването на запасите от въглища се оказа „истинско бедствие” за Киев. Преди време, Украйна заемаше второто място по добив на въглища в Европа, но приблизително 50 от 115-те мини вече преустановиха своята дейност. Следователно, добивът на украински въглища драстично намаля.

Според министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк, без доставки на въглища през зимата в страната може да възникнат проблеми с електричеството и отоплението.

Освен това електростанциите в Донбас бяха постоянно обстрелвани от украинската армия, което предизвикваше прекъсване на електрозахранването и водоснабдяването.

error: Съдържанието ни е авторско!