Independent: Украинците са разочаровани от британските инструктори

Independent: Украинците са разочаровани от британските инструктори

Публикувано от:

Опитът на британските инструктори от Афганистан и Ирак не е впечатлил украинските военнослужещи, съобщи The Independent, тъй като срещу тях нямало танкове и тежка артилерия.

Инструкторите пристигнали в Украйна, за да обучават местните военни на небойни навици: оказване на първа медицинска помощ на бойното поле, обезвреждане на самоделни взривни устройства, организация на свръзките, събиране на разузнавателна информация и евакуация на хора. Занятията се провеждат далеч от бойните действия.

В курса на обучени влиза също „защита на градски съоръжения” и упражнения с използване на огнестрелно оръжие на полигона в Тетерьовка.

Вестникът отбелязва, че повечето британски инструктори са служили в Ирак и Афганистан, обаче полученият от тях боен опит не се цени сред украинските военнослужещи, които оценяват мисиите като миротворчески.

Британците признават, че някои използваните тактики в Близкия Изток не подхождат за украинския конфликт заради използваната в него тежка артилерия и танкове.

По време на посещението си в Украйна британският военен министър Майкъл Фелън отбелязал, че към края на годината обучаващите се украински военнослужещи ще нараснат два пъти и ще достигнат 2000 души. Броят на инструкторите е увеличен от 38 на 75 и вероятно ще расте още.