Independent: Украинските власти разглеждат възможността да изпратят войски в Сирия за борба срещу ИД

Украинските власти разглеждат възможността за изпращане на войски в Сирия за борба срещу „Ислямска държава“, съобщи британският вестник Independent, предаде ТАСС.

Докладът, в който се съдържа подобен вариант, съставен от министерството на отбраната на Украйна по нареждане на президента Петро Порошенко, ще се обсъжда по време на посещението в Киев тази седмица на шефа на Пентагона Аштън Картър, отбелязва изданието.

„Изготвили сме няколко варианта на подкрепата ни в борбата срещу ИД, в това число и в Сирия, те предвиждат включително и изпращане на войски“, цитира вестникът думите на източник от украинското правителство. „Това може да доведе до потенциален сблъсък с руснаците“, заяви още той.

„Изпращането на войски в Сирия предизвиква противоречиви реакции в Киев и изисква гласуване в парламента“, пише Independent. „Това също така може да предизвика полемика в Европа“, отбелязва изданието.

Вашингтон възнамерява да увеличи интензивността на военната си кампания срещу терористите от „Ислямска държава“, заяви на 22 януари в ефира на телевизия CNBC министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър.

Отговаряйки на въпрос дали коалицията смята да задейства сухопътни сили в бойните действия срещу ИД, Картър посочи: „Трябва да е ясно, че ние вече използваме сухопътни сили“. Той поясни, че става дума за американски военни съветници и инструктори, и не изключи възможността за увеличаване на техния брой в бъдеще. В същото време Картър подчерта, че основната роля в наземните операции трябва да продължават да изпълняват иракските сили за сигурност, кюрдите или сирийската опозиция.

error: Съдържанието ни е авторско!