The Independent: Западът трябва да спре да крещи на руснаците

The Independent: Западът трябва да спре да крещи на руснаците

Публикувано от:

Ако Западът иска да намали напрежението на Кримския полуостров, той трябва да спре да крещи на руснаците, като се започне от срещата на върха в Хага, коментира британският в. The Independent.
В рамките на една бурна седмица станахме свидетели как отношенията между Русия и Запада охладняха до ниво, което не бяхме виждали от края на Студената война. От руска гледна точка, кримският референдум, независимо от своите недостатъци, с неоспоримия си вот дава право на Москва да присъедини Крим. Но от гледна точка на Запада, гласуването се е провело с измама и под дулото на пистолет,
Седмицата приключи с подписването от страна на ЕС и Украйна на ключови части от онова споразумение, което по-рано разгневи Русия.
Но ако искаме да сложим край на тази опасна ситуация, ние трябва да разберем изходната точка на Русия. Както повечето политици, Владимир Путин е готов да манипулира истината, когато това е необходимо. Но в по-голямата част от своите публични изказвания, той остава поразително верен на това, което действително мисли.
Речта на руския лидер от вторник е много добър пример за това. Той беше напълно искрен, когато обвини Запада в двойни стандарти и в системно подкопаване на репутацията на Русия. Според него, Западът е излъгал Москва за разширяването на НАТО, и е подкрепял всеки скорошен руски враг от Дудаев в Чечня до Саакашвили в Грузия.