Independent: Главният губещ в Сирия ще е Турция

Перспективата от преговорите за разрешаването на кризата в Сирия може да е неясна, но още днес се вижда кои са победителите и кои губещите, главният сред които може да стане Турция, счита анализаторът на британския вестник The Independent Патрик Кокбърн, цитиран от РИА Новости.

Според него, проблемът с края на войната в Сирия и Ирак се заключава в това, че в нея има прекалено много участници, които са „прекалено силни, за да загубят и прекалено слаби, за спечелят“. Иран и „Хизбула“, например, смятат, че от победата в тази война зависи самото им съществуване, а Саудитска Арабия и Турция са вложили твърде много, за да се откажат от отстраняването на Башар Асад.

„Неудачникът може да се окаже Турция, при все, че през 2011 г. потенциалът й за разширяване на влиянието в Близкия изток бе толкова голям. Образът на икономически перспективната, демократична, макар и ислямска, държава привличаше протестиращите араби, стремящи се да свалят и заменят диктаторския режим. Скоро обаче, стана ясно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган подкрепя сунитския преврат, насочен срещу шиитите, кюрдите и светското общество, и е обречен на съпротива. Подкрепяйки в началото „Мюсюлмански братя”, впоследствие Турция започна да търпи и да помага на ИД, „Джебхат ан-Нусра“ и други екстремистки джихадистки групировки“, пише анализаторът.

Въпреки мечтите на Ердоган за възраждане на величието на Турция, той постига точно обратното, счита Кокбърн. По думите му, реакцията на турския президент на този провал ще стане ясна в близко бъдеще, тъй като Русия и САЩ ще се опитват да затворят границата между Сирия и Турция.

„Президентът Ердоган или ще се примири с това, че Турция е отблъсната от Северна Сирия, или ще усили турското военно участие и, дори е възможно да нахлуе в Сирия“, прогнозира Кокбърн.

Турските коментатори твърдяха, че Ердоган е възнамерявал да нахлуе в съседната страна още миналата година, но му е попречил военният елит, пише още анализаторът на The Independent. Според него, днес пълномащабното нахлуване на Турция е още по-малко вероятно: то ще срещне неодобрение от страна на САЩ и съпротива от руската авиация и зенитните системи.