Il Giornale: Русия и САЩ участват в един от трите световни конфликта

Il Giornale: Русия и САЩ участват в един от трите световни конфликта

Публикувано от:

Към днешната ситуация в световната политика не трябва да се използва понятието трета световна война, пише анализаторът Франческо Алберони в италианския вестник Il Giornale, предаде РИА Новости.

Предвид факта, че по време на първите две световни войни повечето страни са воювали в две коалиции една срещу друга, то днешното положение на нещата не трябва да се характеризира като трета световна война, тъй като днес подобен сблъсък между два враждебни блока не се случва, предполага анализаторът.

„Затова няма никаква трета световна война, както и многобройни регионални войни, несвързани една с друга. В света действат три конфликта, които могат да провокират война“, пише той.

Според Алберони, първият от тях е конфликтът между САЩ и Русия.

„След падането на Берлинската стена Америка се изплаши, че икономическият съюз между западноевропейските страни и Русия, притежаваща огромни територии в азиатския регион, може да стане прекалено могъщ, и затова направи всичко, за да отреже Русия от Европа, а след това да настрои и двете страни срещу ислямските държави“, счита анализаторът.

Вторият конфликт е свързан с възраждането на революционните настроения в ислямския свят, пише Алберони. В много страни възникнаха радикални движения, участниците в които се стремят към връщането към корените си.

Третият конфликт, според журналиста, се е разпалил вътре в самия ислямски свят – между шиитите и сунитите. Тази война се води в Ирак, Сирия и Йемен.