Il Giornale: На 9 май ЕС показа пълното си подчинение на „великия кукловод“

Il Giornale: На 9 май ЕС показа пълното си подчинение на „великия кукловод“

Публикувано от:

Изглежда, че европейската управляваща класа предпочита Сталин пред Путин – това може да изглежда парадоксално, но само по такъв начин може да се обясни дезертьорството на политиците от стария континент от празнуването на Деня на Победата на 9 май в Москва, пише италианското издание  Il Giornale, цитирано от РИА Новости.

Журналистът в италианската медия отбелязва, че в основата на това решение на западните лидери се крие „разрушителното подчинение на Брюксел“ на Съединените Щати. „Просто за да угодят на съюзника Барак Обама, истинският вдъхновител и велик директор на кукления театър на всички антируски действия, Европа забравя, че стратегическият алианс не може да пренебрегне географското положение на континента и икономическите потребности“, пише журналистът.

Това на 9 май заяви и бившият италиански премиер Силвио Берлускони, когато нарече отсъствието на западните лидери на парада в Москва „късогледство“, отбелязва още изданието. „Това, което правим е грешка. Тази трибуна на Червения площад, на която до Путин седят лидерите на Китай, Индия и други азиатски страни, не свидетелства за изолацията на Русия, а е доказателство за упадъка на Запада“, написа Берлускони в открито писмо до главния редактор на италианския вестник Corriere della Sera.

Своето уважение към руския президент на 9 май изрази и друг италиански политик, лидерът на партия „Лига на Севера“ Матео Салвини. В личния си профил във Facebook той публикува снимка на Владимир Путин, придружена от коментар „Аз съм с него“. Присъствието на парада на победата на италианския външен министър Паоло Джентилони трябваше да демонстрира „разбирането на това, че Русия на Владимир Путин е ценен икономически и политически партньор“, пише още журналистът.