Il Giornale: Докато Обама е обвиняван, Путин побеждава

Владимир Путин излиза от сянката, в която се опитваше да го държи Вашингтон, и се превръща в лидер в дипломатическата игра в Близкия изток. А в същото време Обама е обвиняван в двойна игра в отношенията с ислямските терористи, пише италиански анализатор в  Il Giornale.

Скорошно проучване, проведено от социологическия център SWG, показва, че 49% от италианците подкрепят действията на Владимир Путин след жестоките терористични актове в Париж, докато едва 32% одобряват действията на американския президент. Тези данни са важен показател за работата на руския президент, тъй като трябва да се отбележи, че Италия е „исторически проамериканска“ страна, пише анализаторът.

„Путин е одобряван заради ефективността в борбата с „Ислямска държава”, за която той ще трябва да плати висока цена. В същото време Обама го обвиняват за двойствената му позиция в отношенията с ислямските терористи, за либийската катастрофа. Прокрадва се мнението, че именно САЩ отвори „кутията на Пандора и повлече след себе си развитието на джихадизма в Близкия изток”, пише журналистът, като отбелязва, че съществуват и подозрения за връзки между САЩ и „Ислямска държава”.

„Победата на Путин не се проявява само в повишаването на репутацията му – на първо място тя се определя в дипломатически и политически контекст. Тя се потвърждава и от факта, че скоро в Москва гостува френският президент Франсоа Оланд, формално, за да се съгласи с военните действия в Сирия, а на практика – за да накара ООН и НАТО да изпълняват исканията на Москва. „Терористичните актове в Париж убедиха Франция да бъде заедно с Русия в борбата срещу „Ислямска държава”, пише анализаторът.

„Путин излиза от сянката, в която се опитваха да го държат ястребите от Вашингтон, и се превръща в лидер в дипломатическата игра в Близкия изток и лидер в борбата срещу ИД. Русия излиза на позиции в качеството си на световна държава, която е способна да реши международни кризи. В Европа нараства осъзнаването на това, че Москва не е противник, а основен съюзник в борбата с ислямския тероризъм”, пише авторът, отбелязвайки „поражението на основните противници“ на руския президент.