II Национален фестивал  на руската поезия, песен и танц  “Пусть всегда будет солнце”

II Национален фестивал  на руската поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце”

Публикувано от:

Успешно приключиха  първите два етапа – областен и зонален на  ІІ Национален фестивал на руската поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце”, организиран от Национално Движение Русофили и Министерството на образованието и науката, с подкрепата на Фонд “Русский мир”, Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата.

Фестивалът е посветен на 70 годишнината от победата над фашизма

По традиция в тях се включиха всичките 28 области, над 110 общини, над 140 вокално-инструментални състави, над  70 танцови формации, стотици индивидуални изпълнители на песни и поезия с общ брой над 3000 (три хиляди) деца от предучилищни групи, изучаващи руски език, както и ученици, разпределени в три възрастови групи : I – IV  клас, V – VII клас и IX – XII клас.

Активна и действена подкрепа на идеите на фестивала оказаха ръководствата на стотици училища, десетки народни читалища, центрове за работа с младежта и децата, клубове „Приятели на Русия“, граждански сдружения.

Много от изградените с подкрепата на Национално Движение Русофили, близо 470 (четиристотин и седемдесет) предучилищни групи по руски език (Русе, Хасково, Габрово, Добрич) спечелиха заслужени аплодисменти за изпълнените руски песни и танци, облечени с руски костюми и др.

Ученическият облик на Фестивала бе подкрепен и от привлечените от нашите структури и от десетки читалища стотици преподаватели по руски език – настоящи и бивши. Тяхната роля и безкористна помощ е очевидна, най-вече в смесените райони – областите Хасково, Кърджали, Шумен, Добрич и др. Изпълненията на руски език бяха повече от похвални.

Възторжено и с много аплодисменти се посрещаха изявите на ученическите и младежки духови оркестри и мажоретни състави от градовете  Поморие – обл. Бургас, гр. Стамболийски – обл. Пловдив, гр. Брегово – обл. Видин, с. Арчар – обл. Видин, с. Смилян – обл. Смолян и др.

Фестивалът не би бил същият по масовост без подкрепата на Министерството на образованието и науката и неговите структури – Регионалните инспекторати по образование. Думи на благодарност отправяме и към ръководствата на десетките народни читалища  и на творческите ръководители на формации в центровете за работа с  младежите и децата.

Много от кметовете на градовете-домакини на областния или зонален етап на фестивала, както и областни управители присъстваха лично или чрез поздравителни адреси приветстваха изпълнителите на руска поезия, песен и танц и отправяха послания към младото поколение на България да се ползват различни форми и изяви за приобщаване към богатата руска култура, с която ни свързват вековни традиции.

Фестивалът се приема като мотив и стимул от формациите и индивидуалните изпълнители с репертоар на руски. На всеки участник в областния етап компететно жури връчи похвален лист. На класираните на първо, второ и трето място – по възраст (предучилищни групи, изучаващи руски език, I – IV  клас, V – VII клас и IX – XII клас)  и жанр – поезия, песен и танц – бяха връчени грамоти. Заелите първо място по възраст и жанр от областния етап се явиха на втория – зонален етап на Фестивала (Страната е разделена на шест зони с центрове – Монтана, Габрово, Шумен, Хасково, Пловдив и София). Отличените на първо място получиха грамоти и имат право да се явят на заключителния – национален етап на 5 септември 2015 година , който ще се проведе в рамките на Програмата на XII Национален събор на приятелите на Русия край язовир Копринка.

Яна Спасова