IBT: Русия ще замени „Мистрал“ със собствен атомен авионосец

IBT: Русия ще замени „Мистрал“ със собствен атомен авионосец

Публикувано от:

Русия разработва нов авионосец, който ще бъде оборудван с ядрен енергиен модул, съобщи International Business Times, позовавайки се на изявление на прессекретаря на Обединената корабостроителна корпорация (ОКК), предаде РИА Новости.

Изданието отбелязва, че в Кремъл през май, още преди разтрогването на договора с Франция, са били анонсирали плановете за строителството на собствени военни кораби, превъзхождащи по своите характеристики „Мистрал“.

По думите на прессекретаря на ОКК, проектът на бъдещия руски авионосец се намира в процес на разработка. Той подчертава, че съгласно изследванията, проведени от Невското проектно-конструкторско бюро (ПКБ), да се осигури съответствието с предявените към кораба изисквания на ВМФ е възможно, само ако той се оборудва с ядрена енергийна установка.

Генералният директор на Невското ПКБ Сергей Власов предполага, че проектът на авионосеца може да бъде реализиран в два варианта. Първият предвижда оборудване с ядрен енергетичен модул, което ще позволи на плавателния съд с водоизместимост от 80 до 85 хил. тона да приеме на борда си почти 70 летателни апарата. Без оборудването на ядрената установка авионосецът ще може да транспортира 55 апарата при водоизместимост от 55 до 65 хил. тона.

Очаква се изпитанията на ядрения модул за бъдещия авионосец да бъдат проведени на ескадрения миноносец „Лидер“. Резюмирайки, International Business Times отбелязва, че строителството на новите военни кораби ще бъде завършено не по-рано от 2030 г.