I Международен конгрес в  подкрепа на руския език в Берлин

I Международен конгрес в подкрепа на руския език в Берлин

Публикувано от:

I Международен конгрес «По-русски. В контексте многоязычия» ще се проведе в Берлин от 10 до 13 април 2016г.

В конгреса ще вземат участие представители на 105 образователни заведения от 44 страни.

Организатор на мероприятието е общество „Митра”, с финансовата подкрепа на фонд „Русский мир”.

В тържественото откриване ще вземат участие вице-президентът на германския Бундестаг Петра Пау; депутатът от парламента на провинция Берлин –Мануела Шмит; представителят от Сената  на провинция Берлин по въпросите на интеграцията – Андреас Хермерсхаузен; изпълнителният директор на фонда „Русский мир” – Владимир Кочин;  дипломати от Посолството на РФ в Германия, представители на Министерството на образованието, СМИ.

В рамките на Конгреса ще се проведат кръгли маси, телемост с Московския международен салон по образование, посещение на двуезични детски градини и училища в Берлин.

Планира се обсъждане на разнообразни и реализирани концепции на билингвизма и многоезичието в Европа, Америка, Азия; форми на допълнително образование за съхранение на руския език; ролята на семейството и родителите при избора на образователната стратегия за детето.

Целта на мероприятието е обобщение на научния и практичен педагогически опит за подкрепа на руския език извън пределите на Русия, разширяване  и укрепване на традициите за обмен на опит между организациите на рускоезичните съотечественици в процеса на развитието и съхранението на руския език при децата и подрастващите.

Конгресът ще се проведе в Руския център за наука и култура и Центъра на руската култура  на обществото „Митра”.

През есента на миналата година Президентът на Русия Владимир Путин утвърди концепцията  «Русская школа за рубежом». Документът определя целите на политиката на Русия по отношение на общото образование по руски език в чужбина, подходите за осигуряване на достъп на граждани на Русия, чужденци и лица без гражданство  към общото образование на руски език в чужбина, а също така начините на подкрепа на образователните организации, осъществяващи преподаване на руски език в чужбина.

 

http://vseruss.ru/novosti/evropa-3/I-Mezhdunarodnyj-kongress-po-podderzhke-russkogo-yazyka-soberet-v-Berline-ekspertov-iz-44-stran-mira-33107