Hürriyet разказа колко ще спечели Анкара от помиряването с Русия

Hürriyet разказа колко ще спечели Анкара от помиряването с Русия

Публикувано от:

Възстановяването на добрите отношения с Русия ще донесе на Турция допълни десет милиарда долара през следващите две години, пише вестник Hürriyet Daily News, позовавайки се доклад на компания Ata Invest.

„Благодарение на бързото подобряване на туристическите и търговски отношения с Русия Турция ще гарантира за икономиката си допълнителен прираст на стойност от около 4,5 – 5 милиарда долара за година, което прави към 10 милиарда печалба за две години“, посочват от Ata Invest.

Авторите на доклада отбелязват, че Турция е разположена в един от най-опасните региони в света и спокоен период в историята й не е имало от времето на войната в Персийския залив. При това като едно от най-опасните събития те считат именно увеличаването на напрежението между Москва и Анкара след като в края на ноември миналата година Турция свали руския Су-24 над Сирия.

Според турския министър на културата и туризма Наби Авджи, властите разчитат на това, че тази година в курортите на страната ще почиват около милион руснаци. Както съобщи Hürriyet Daily News, в началото на миналия месец само в Анталия туристическият поток от Русия е намалял с 96 процента през първите пет месеца.