Human Rights Watch: Използването на „Град” в населени места е военно престъпление

Международната правозащитна организация Human Rights Watch съобщи за възможното използване от страна на украинската армия и подкрепяните от правителството доброволчески групировки на установките „Град” в населените места в Югоизточна Украйна, като напомни, че това е строго нарушение на международното право и може да бъде сравнено с военно престъпление. Това се съобщава на сайта на организацията, предаде РИА Новости.

По данни на правозащитниците, установки „Град” са били използвани най-малко четири пъти срещу контролираните от опълченците територии в периода от 12 до 21 юли. Жертви на атаките са не по-малко от 16 мирни граждани, а пострадалите са десетки.

Правозащитната организация припомни, че установките „Град” са оръжие за неизбирателно действие, заради което неговото използване в жилищни зони води до голямо количество жертви сред мирното население. „Използването на ракети с неизбирателно действие в населени места нарушава международното хуманитарно право и законите за водене на война и поради тази причина може да бъде приравнено с военно престъпление”, се казва в съобщението.

„Human Rights Watch призовава страните в конфликта в Източна Украйна, особено украинските правителствени сили, да прекратят използването на оръжие с неизбирателно действие в населените райони и в близост  до тях”, отбелязват още от организацията.

Human Rights Watch призовават опълченците също да не разполагат въоръжението си в населените места, за да намалят по този начин риска от атака на украинската армия на тези територии.

error: Съдържанието ни е авторско!