Human Rights Watch: Германия трябва да окаже натиск върху Киев

Human Rights Watch: Германия трябва да окаже натиск върху Киев

Публикувано от:

Германският канцлер Ангела Меркел по време на планираната за 8 януари среща с украинския премиер Арсений Яценюк трябва да окаже „натиск“, като по този начин осигури отказа на украинската армия от използване на нехуманни видове оръжие. Това се съобщава на сайта на правозащитната организация Human Rights Watch, предаде РИА Новости.

Става дума, на първо място, за използването на установки „Град“ и касетни боеприпаси на територии, населявани от мирни граждани.

Според правозащитната организация украинското министерство трябва да издаде „точни и конкретни заповеди“ на войските, участващи в бойните действия в източната част на страната, с които да забрани използването на определени видове оръжие. Освен това, киевските власти трябва да продължат разследването на тези атаки на украинските военни, които са довели до жертви сред мирното население.

„Германия носи особена отговорност за изпълняването от украинското ръководство на задълженията по уважаване на законите на войната и защита на гражданското население“, заяви Райчъл Денбър, заместник-директор на Human Rights Watch.

През октомври правозащитната организация публикува доклад, в който се потвърждава, че украинските правителствени сили са използвали касетни боеприпаси в населените райони на Донецк, което се определя като военно престъпление. Украинското външно министерство тогава заяви, че изводите на НRW не са подкрепени с доказателства.

По-рано опълченците в Източна Украйна нееднократно обвиниха военните в използване на фосфорни бомби. Руският външен министър на свой ред заяви, че Москва е обезпокоена от съобщенията за използването на подобни видове оръжие от украинските военни. В края на юли заместник-началникът на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб съобщи, че армията в Украйна е използвала фосфорни боеприпаси при обстрела в югоизточната част на страната не по-малко от шест пъти.