Huffington Post: Русия се промъкна твърде близо до „мирните учения“ на НАТО

„Свободолюбивият“ Северноатлантически алианс провежда изключително мирни военни учения, които, впрочем, при най-малката грешка могат да предизвикат агресивна реакция от страна на Русия, така нахално разположила се в близост до маневрите, се казва в сатиричния материал, публикуван от американското издание Huffington Post. Авторът съветва НАТО да престане да играе скъпоструващи военни игри и най-накрая да похарчи трилионите долари за нещо полезно.

„Изглежда, НАТО възнамерява още веднъж да попадне в Книгата на Гинес (и то не за най-дългата окупация на Афганистан в съвременната история“ – алиансът вече така и така има всички почести и привилегии, полагащи се за това достижение)“, пише Huffington Post.

Американското издание счита, че НАТО ще влезе в историята с друго свое решение, което, между другото, „е също толкова безполезно“, колкото и окупацията на Афганистан. Става дума за най-мащабните от времето на Студената война военни учения на алианса в Полша.

„НАТО провежда мащабни „отбранителни“ военни учения на границата с Русия. Дори най-незначителната грешка може да провокира „агресивна реакция“ от страна на страхливите руснаци. Откъде накъде Русия е разположила страната си толкова близо до нашите военни бази и мирните ни международни учения?“, иронизира авторът на публикацията Райли Уагамън.

Той предлага да се проведе и друг много забавен експеримент. Авторът съветва читателите да съставят списък на страните с най-големи разходи за „отбрана“ и да ги напишат в две колонки. От едната страна ще бъдат „НАТО и любителите на свободата“, а от другата – „оста на злото“. В първата ще попаднат, разбира се, всички държави, влизащи в алианса, а Русия, Китай, Северна Корея, „Ислямска държава“, Дарт Вейдър и всички други подобни – във втората. „Та всички те са съюзници, нали? Така е“, пише авторът.

След това той предлага да се съберат всички бюджети за отбрана на страните и да се погледне резултатът. За по-голяма яснота Уагамън предлага да се напише и броя на разположените в чужди държави военни бази, както и броя на страните, в които те са нахлули, които са „освободили“ или бомбардирали през последните 25 години.

Авторът отбелязва, че Организацията на Варшавския договор още отдавна е престанала да съществува. В същото време НАТО се чувства прекрасно и дори приема нови членове. Освен това, Уагамън смята, че следващият президент на САЩ най-вероятно ще бъде Хилари Клинтън. „От гледна точка на европейската сигурност, това е все едно да пръснеш вода в горещо масло. Ще стане много, много горещо!“.

Той припомня, че веднъж вече е имало Студена война и този период е бил отвратителен: „Историците поглеждат назад и си задават въпроса: Защо толкова много хора толкова дълго и смирено са търпели тази пълна безсмислица, която е струвала скъпо, както от гледна точка на парите, така и от гледна точка на човешкия живот?“.

„Можем ли да спрем да играем настолни игра за трилиони долари и вместо това да построим малко болници или нещо подобно? Благодаря предварително“, пише Уагамън.

error: Съдържанието ни е авторско!