Huffington post: Русия надмина САЩ в много оръжейни системи

Huffington post: Русия надмина САЩ в много оръжейни системи

Публикувано от:

Русия се чувства все по-уверено на международната сцена, приемайки се като сила, равна на Запада по политическо влияние и военна мощ. За това тя има всички основания – страната успя да модернизира армията и да усъвършенства въоръженията си дотолкова, че в някои области дори надмина САЩ, пише Huffington post, цитиран от РИА Новости.

Макар американските рейтинги да показват, че Русия заема едва второ място след САЩ и нейният отбранителен бюджет сега да е по-малък, в показателите не се отчита един важен фактор – перспективата за развитие на военната промишленост. Докато Москва показва изключително високи темпове за растеж, на американските военни им се налага да се „свиват”, тъй като Барак Обама даде ясно да се разбере, че бурното развитие на въоръжението в страната остана в миналото, отбелязва авторът.

По количествени показатели Москва вече е изпреварила Вашингтон. Според данни на независимата американска организация Arms Control, Русия разполага с около 7700 ядрени бойни глави, докато Съединените щати изостават – на тяхно разположение са 7100 единици. Според оценки на портала Global Firepower, Русия има два пъти повече танкове от Америка – 15 398 срещу 8848.

Що се отнася до качеството, тук мнозина експерти са на мнение, че днес Русия разполага с най-съвременните разработки на оръжия. Времената от Първата война в Персийския залив, когато „умните бомби” и „невидими” изтребители са впечатлявали някого, отдавна са отминали. „Военно-технологичното превъзходство на Запада върви към упадък” , се казва в последните експертни заключения на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) в Лондон. Било то дронове, крилати ракети или кибервойна – Русия се оказва на крачка пред САЩ, обобщава изданието.