HRW: Киев е използвал „Торнадо” и „Ураган” в Донбас

В правозащитната организация Human Rights Watch разполагат с данни, че украинската армия е използвала в Донбас реактивните системи за залпов огън „Ураган“ и „Торнадо“ и са готови да предадат доказателства за твърденията си на ООН, предаде RT.

„Разбира се, ние сме заинтересовани в представянето на данните, които ние открихме, на всяко заинтересовано правителство или международна организация. Официално не сме предавали никакви документи на никой. Ние работим само с тези правителства и организации, които искат да си сътрудничат с нас“, каза старши експертът от организацията Марк Хизней.
По думите на експерта, който работи в източната част на Украйна от октомври тази година и е заснел фрагменти от ракетите, на всяка една от тях може да се прочетете сериен номер. Това би трябвало да помогне да се определи откъде е била изстреляна.
Той посочва, че атаките са извършени от територии, контролирани от украинските въоръжени сили. И подчерта, че наличието на системите в украинската армия е потвърдено от редица държави и международни организации.

 

error: Съдържанието ни е авторско!