HP: В случай на война с Русия войските на НАТО ще се окажат в смъртоносен капан

Мащабните учения, които НАТО провежда в Полша, не отчитат факта, че при реални бойни условия войските на алианса биха били унищожени, пише The Huffington Post.

В началото на юни в Полша стартираха ученията Anakonda-16, в хода на които няколкостотин американски, британски и полски военни извършиха десант в централната част на страната, за да отработят действия в случай на война с Русия.

В условията на реален конфликт обаче, войските на НАТО биха се озовали в смъртоносен капан, пише изданието.

„Зоната на десант е разположена само на 180 мили от военната база в Калининград, тоест в пределите на обхвата на руските ракети, предназначени да свалят самолети като тромавия С-17, който се налага да забавя ход при десанта. На земята леко въоръжените войници могат да станат мишена за руските дронове и далекобойна артилерия“, се казва в статията.

По време на ученията войските на НАТО също така трябвало да осигурят сухопътен коридор в Литва за американските бронетранспортьори Stryker. В действителност техниката би се оказала притисната между базата в Калининград и Беларус, който е съюзник на Русия, отбелязва Huffington Post.

Изданието цитира данни от доклада на изследователския център RAND, според който войските на НАТО „дори не биха имали възможност да отстъпят и биха били унищожени на място“.

Още една трудност за войските на алианса би била езиковата бариера и културните различия между военните от различните страни, пречещи на координацията на действията, пише още The Huffington Post.

error: Съдържанието ни е авторско!