Hollywood Reporter: Руско-китайското кино – сериозна конкуренция за Холивуд

Hollywood Reporter: Руско-китайското кино – сериозна конкуренция за Холивуд

Публикувано от:

Сътрудничеството между Русия и Китай в областта на киното, което продължава вече повече от година, може да се окаже сериозна конкуренция на Холивуд, пише Hollywood Reporter, цитиран от РИА Новости.

Авторът на статията отбелязва, че Русия и Китай са способни заедно да създават качествени филми и да канят за участие в тях световноизвестни актьори. Китайската държавна компания China Film Group например, ще инвестира във филма „Вий“ 15 млн. долара. В него ще участват актьори като Джейсън Флеминг и Рутгер Хауър, както и Джеки Чан.

В статията се отбелязва още, че дейците на руското кино са били представени активно на Международния кинофестивал в Пекин. Представителите на Русия грабнаха награди в номинациите за най-добра мъжка и женска роля. Освен това, руснаците ще бъдат представени също на високо ниво и на предстоящия Шанхайски кинофестивал, пише още изданието.

Неотдавна китайски дейци в областта на културата издадоха, че основното направление в съвместните бъдещи проекти между Русия и Китай ще бъде военното кино, като това е свързано с юбилея от края на Втората световна война.

Авторът на статията не изключва, че важна роля в сближаването на двете държави в областта на киното играе политиката – за Русия в условията на санкциите Китай може да послужи като допълнителен пазар, а КНР от своя страна, сътрудничейки си с РФ, може да разшири културното си влияние извън пределите на страната и да поддържа приятелски отношения с други държави.