Hill: Американски конгресмени са готови да увеличат парите за военна помощ в Европа

Американски законодатели възнамеряват да подкрепят искането на правителството на Барак Обама за значително разширяване на военната помощ за европейските съюзници от НАТО, съобщи американското сп. Hill, предаде ТАСС.

Сега в Конгреса на САЩ се обсъжда проектобюджетът на Пентагона за финансовата 2017 година.

В сряда документът ще бъде гласуван от парламентарната комисия за въоръжените сили, намираща се под контрола на републиканците. Разработеният от тях законопроект предвижда отделяне на 3,4 милиарда долара за укрепване на европейската сигурност. Толкова е сумата, която поиска правителството на Обама. Това е почти четири пъти повече от сумата, отделена за същата цел тази година.

Изданието пише още, че републиканският законопроект планира да бъде разположена в Европа американска бронетанкова бригада за постоянно, а не на ротационен принцип, както предлага администрацията на Обама.

За оказване на помощ за обучаване и оборудване на армията на Украйна се предвиждат 150 милиона долара.

„Ние разполагаме със средства, за да разположим наши войски в различни части в Източна Европа“, заяви конгресменът-демократ Адам Смит. Той счита за важно Съединените щати „да могат да присъстват в региона и да демонстрират подкрепа на съюзниците си“.

Американският президент Барак Обама наскоро заяви пред журналисти, че САЩ са принудени за съхранят военните си разходи на предишното високо ниво, за да бъдат в състояние да отговорят на новите предизвикателства и заплахи. „Това предвижда в частност, укрепване на възможностите ни в Европа, където нашите съюзници в НАТО се нуждаят от допълнителна подкрепа на фона на увеличаването на агресивните действия от страна на Русия“, заяви американският президент.

error: Съдържанието ни е авторско!