He Beautiful, а Ugly Mess

He Beautiful, а Ugly Mess

Публикувано от:

Автор: Диляна ЦЕНОВА
Евровизия незнайно защо действа на българската аудитория като червено на бик
Навремето някой беше написал на жълтата стена на Нотариата: „Може да сме цигани, но сме рокери.” Хипарски хумор, обаче като се замислиш, в метафората има мъдрост – дай му на храбрия български народ на гол тумбак чифте пищови! Мре да се надбягва с някого, когото не може да настигне. Сега, въпреки че Кристиан Костов постигна най-високия резултат за нас досега на Евровизия, намериха се хора да го плюят, понеже бил казал, че ще си занесе наградата в Москва, ако е победител. Подигравка било с националната ни чест,
„продажник” го наричат, „руско мекере” и „протеже на Путин” Ама същите патрЕоти иначе нямат нищо против да викат за отбор, в който играят аржентинец, украинец, двама холандци и двама румънци, десет бразилци и един от Мадагаскар. Тогава казват: Щом се класираха за Шампионската лига, не ми пука, ако ще и рептили да са. Не е много ясно защо космополитното ни европейско съзнание е скандализирано от момче певец с майка от Казахстан,
израснало в Москва. Да не би да не пее хубаво? От какъв зор изобщо се тръшкат за тоя конкурс, все едно е междупланетарна битка за ум и красота?
Досега не сме имали участник на нивото на Кристиан, нито като визия, нито като подготовка. Клипът към парчето му Beautiful Mess е страхотен, а хореографката му е работила с Джъстин Тимбърлейк. Човекът е артист, очевидно има талант, дайте да го пребием с камъни, защото има руска жилка! Да не е дошъл да ни превземе отвътре, бе? Как пък досега никой не се разпали за победителя в Международния конкурс за млади оперни таланти „Борис Христов”? Евровизия незнайно защо действа на българската аудитория като червено на бик. Будните ни медии дълбаят в раната, понеже тема с такава популярност ще хейти най-малко седмица ефира, дописките са от типа: „Сайтът life.ru публикува репортаж от Киев, посветен на българския представител в музикалното състезание, в който думите „български” и „България” не се споменават нито веднъж.” Е, и? Тоя сайт да не би в Кремъл да го пишат? Нашите да не са пък много хубави: „БОМБА! СЕНЗАЦИЯ! НИКОЛЕТА РАЗМАЗА ЧЕРНАТА ЗЛАТКА! ВИЖТЕ КАК.” Какво по-комплексарско и социалистическо от това да затрупваш с политически аргументи изкуството?
He Beautiful, a Ugly Mess да направиш. В очите на БХО (Българското хейт общество) инсталациите на Кристо са „изгъзици за много пари”, гаджето на Гришо е „баба му”, а не една от най-големите звезди на световния шоубизнес, жената на Макрон, която французите смятат за модна икона е „скумрия”. Припявайки на Цеца, обществото се радва на Динко, щото трепе бежанците, за него съдията винаги е „пе**рас”. Векове ще пребъде състезателният дух на българина, на всяка манджа да е меродия и на всяка тенджера капак. Нищо не е по-заразно от неистовия стремеж да надвиеш света с личната си простотия. Той се носи на крилата на тунингованите голфове, натрупва се с фасовете и кучешките лайна по тротоарите и издайнически вибрира във въпроса: „Туй дома-те на колко е?” Движеща сила за хора, които от всичко разбират, без да са прочели и една книга, способни на суперменски геройства с тумбаци по 120 килограма, осмислят си живота със силикон и екстеншън, пишат „kleta majka balgariq”, без селфи от никъде не си тръгват. Къщите им стърчат не-измазани, за да не плащат данъци, хакват си електромерите, карат без винетка, отчаяно търкат всеки ден талон-чета, но пък са музикални, театрални и литературни критици, осъзнати експерти по политика, спорт, медицина, съд и прокуратура, банково дело, архитектура, мода и красота. Загуба те не познават, защото продължават напред. И на Кристиан „уууу” ще викат, само и само да пребъде българщината.

Източник: 24 часа