Handelsblatt: Руското оръжие се превърна в бестселър

Handelsblatt: Руското оръжие се превърна в бестселър

Публикувано от:

Руската отбранителна промишленост забележимо е увеличила обема на продажбите на оръжие през 2014 г., пише немското издание Handelsblatt, цитирайки изводите от годишния доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите в света (SIPRI), предаде телевизия „Звезда“.

Очаква се документът да бъде публикуван официално днес, 14 декември. В публикацията на немското списание се посочва, че експертите от SIPRI за пореден път са съставили списък със стоте най-големи оръжейни концерна на планетата, като са включили в него 11 руски компании – с три повече от миналите години.

По данни на института, през 2014 г. руският ВПК е увеличил продажбите си с 48,4 % и е достигнал показател 10,2 % от световния пазар.

„Руските компании се оказаха на вълната на ръста на износа и националните разходи за отбрана“, коментира данните сътрудникът на SIPRI Симон Веземан.

Общо според анализаторите, през 2014 г. стотицата водещи компании на планетата е сключила сделки за 401 млрд. долара, което е с 1,5 % по-малко от предходната година. Съкратили са се продажбите на американските, канадските и западноевропейските компании, докато в редица други региони в света те са се увеличили. Експертите от международния институт правят уговорката обаче, че не разполагат с информация за китайските концерни, поради което на са ги включили в общия рейтинг.