Photograph: Mikhail Svetlov/Getty Images

Photograph: Mikhail Svetlov/Getty Images

Guardian: Реалният носител на титлата “Човек на годината” през 2016 е Путин

Публикувано от:

Списание “Тайм“ присъди званието „Човек на годината“ на Доналд Тръмп и направи грешка, пише „Гардиън“ и отбелязва, че явният победител през “ужасната“ 2016 г. стана не републиканецът, а руският президент Владимир Путин, съобщи „Взгляд“, цитиран от Руски дневник

Даже, ако Тръмп действително стана главната тема на новините през 2016 г., той все пак не би трябвало да получи тази титла, убеден e авторът на статията Джонатан Фридланд. Защото съществува друга, много по-крупна фигура, макар и стояща в сянка – “този човек е Владимир Путин“.

Според думите на Фридланд “руският президент обхваща цялата картина на света и вижда, че всички знаци показват него – дали става въпрос за Алепо, Белия дом или Brexit“. “Разбира се, Путин не ръководи всички тези процеси, но той очевидно ги стимулира, което го прави най-големият победител на 2016 г.“, се казва в статията на “Гардиън“.

На 7 декември американското списание “Тайм“ обяви новоизбрания американски президент Доналд Тръмп за “Човек на годината“.  На корицата на списанието Тръмп е наречен “президент на разединените американски щати“.

Избор направиха и читателите на “Тайм“. Според тях, званието “Човек на годината“ достойно може да носи премиерът на Индия Нарендра Моди. Той събра повече гласове от настоящия президент на САЩ Барак Обама, както и от новоизбрания Тръмп. За руския президент са гласували 6% от читателите.

“Тайм“ избира човек на годината от 1927 г. и това се прави от главния редактор на изданието. До 1950 г. титлата беше получавана само от конкретни личности, но след това е била давана и на абстрактни персонажи. До обявяването на новия носител, читателите на списанието също дават мнението си като гласуват онлайн. Критерият за избор е определен от първия издател на “Тайм“ Хенри Люс – лице, което в най-голяма степен е повлияло на събитията през изтичащата година.