Guardian: Путин и Мей свалиха напрежението по телефона

Руският президент Владимир Путин и британският премиер Тереза Мей за първи път си поговориха по телефона, пише „Гардиън“, цитиран от „Руски дневник“.

Според официалното съобщение на Кремъл след разговора отношенията между двете страни могат да започнат да се размразяват след доста силното напрежение през последните години, се посочва в статията, цитирана от RT.

Напрежението между двете страни идваше от решаващата роля на Великобритания в решението на ЕС да наложи санкциите срещу Москва.

Въпреки това изявлението на Кремъл намеква за възможно затопляне на отношенията, отбелязва британското издание. „При обсъждането на актуални въпроси от руско-британските отношения и от двете страни бе изразена неудовлетвореност от сегашните параметри на сътрудничеството както в политическата, така и в търговско-икономическата сфера“, гласи съобщението.

Двамата лидери се договориха „да активизират съвместната работа в редица направления“, включително сигурността на въздушния транспорт.

Освен това, както се посочва в съобщението, Мей е потвърдила, че Великобритания ще участва в тържествата по случай 75-ия юбилей от пристигането в Архангелск на първия британски северен конвой по време на Втората световна война.

Според „Гардиън“ Тереза Мей е много заинтересована да покаже, че макар и Великобритания да е напуснала ЕС, тя продължава да играе ключова роля в международната дипломация.

Идния месец Мей и Путин ще посетят срещата на върха на Г-20 в Китай и е възможно да се срещнат.

error: Съдържанието ни е авторско!