Guardian: Производството на сирене в РФ се възражда благодарение на ембаргото

Guardian: Производството на сирене в РФ се възражда благодарение на ембаргото

Публикувано от:

Производството на сирена в Русия преживява ренесанс благодарение на продоволственото ембарго, въведено от РФ миналата година, пише The Guardian.

На щандовете на руските магазини има огромен асортимент от сирена. Сега гражданите могат да си купят моцарела от Твер, фета от Вологда и камамбер от Краснодар. Руските власти предприемат мерки по пълно задоволяване на селскостопанския сектор. Освен това в местното производство са по-къси пътеките за доставки и производителите могат по-добре да ги контролират. Тези фактори осигуряват успешното развитие на производството на сирена в Русия, констатира изданието.

Европейските производители на млечна продукция започват в пълна степен да усещат последствията от санкциите. Миналата година от експорта в Русия те са получили приходи в размер около 2,3 млрд евро, се казва в публикацията.

Поставената от Владимир Путин цел е за 10 г. да се замени целият продоволствен внос с продукти руско производство. Миналата година производството на сирене в Русия почти с една четвърт, а импортът е намален заради ембаргото 9 пъти – от 385 хиляди тона през 2014 г. до 41 хиляди тона през 2015 г., пише The Guardian с позоваване на информация от Националния съюз на млекопроизводителите.

До въвеждане на ембаргото на руския пазар господстваше продукция западно производство, а руските производители бяха на „границата на оцеляването”. Сега руските супермаркети са лишени от алтернатива и се снабдяват от руски производители, което пък им осигурява средства за инвестиции, отбелязва The Guardian.