Guardian: НАТО играе опасна игра в Прибалтика

Историческата среща на НАТО във Варшава ще окаже по-голямо влияние върху глобалната сигурност от напрежението в региона на Южнокитайско море. За това предупреждава бившият посланик на Австралия в Полша и Камбоджа Тони Кевин в коментар за британския в. Guardian, предаде Епицентър.бг.

Западните лидери наблегнаха в публичните си изказвания, че са решили да водят „балансирана“ политика на „сдържане и диалог“ с „агресивната“ Русия. Но на практика те одобриха разполагането на 4000 войници в балтийските страни и Полша, при това вероятно във високо рисковия проход Сувалки, който отделя Калининградския анклав от територията на Русия.

Това ще бъде военен контингент под висока степен на готовност за реални бойни действия. Предвижда се да бъдат взети мерки за прозрачност, за да бъдат избегнати рисковете от избухване на война по невнимание. И всичко това само на 600 километра от Москва, пише Кевин.

Ситуацията в Европа не е била толкова опасна от 1913 г. или 1939 г. Командирите от НАТО уверяват, че държат нещата под контрол, но дипломатът се съмнява в техните твърдения. Той се опасява, че военните действия могат да започнат случайно или в резултат на провокация от страна на „милитаристки идиоти“ и теоретично да прераснат бързо в ядрена война.

Кевин е убеден, че Западът е въведен в заблуждение за фалшивата опасност от руска агресия. Според него, САЩ, Великобритания и Франция са станали заложници на властите в балтийските страни и Полша, в чиито зрелост и здравомислие Кевин силно се съмнява.

Според Тони Кевин президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел, вече бившият британски премиер Дейвид Камерън и френският президент Франсоа Оланд носят огромна вина за най-големия външнополитически провал в историята, който е довел до тази взривоопасна обстановка.

error: Съдържанието ни е авторско!