Guardian: Кандидат-президентите на САЩ искат война с Русия

Guardian: Кандидат-президентите на САЩ искат война с Русия

Публикувано от:

Кандидат-президентите на САЩ от Републиканската партия открито заявяват готовност да започнат война с Русия, пише анализаторът от вестник The Guardian Тревор Тим.

Заявявайки за своята готовност да свалят руски самолети в Сирия, републиканците се опитват да играят на „строги момчета” и се надпреварват в настървението си де започнат Третата световна война.

До такива изводи Тим дошъл след изявите на кандидатите за президент на САЩ през изминалата седмица. Например Бен Карсън заявил, че руските изтребители трябва „несъмнено да се свалят” в случай на установяване на безполетна зона. Той обаче не уточнил как би реагирал, ако по-нататъшните събития се свържат с хилядите единици ядрено оръжие в арсенала на Русия, пише анализаторът.

Мерак да свалят руски изтребители също изявили Линдзи Греъм от Южна Каролина и Карли Фиорина.

Крис Кристи, губернатор на Ню Джърси, заяви: „Аз бих позвънил на Путин и бих му казал: Слушай, ние въвеждаме безполетна зона срещу всички, включително и срещу теб, така че не ме пробвай!”. Той също изявил готовност да сваля руски самолети и дори намекнал за намерението да води срещу Русия пълноценна война.

По-умните кандидати избягвали толкова „безумни” изявления – те просто наричали Путин „гангстер”, като сенаторът от Флорида Марко Рубио, и също настоявали за въвеждане в Сирия на безполетна зона, която непременно ще доведе до така желаната конфронтация с Русия.

За същото настоявал и Джеб Буш, но само след две минути се усетил и заявил, че САЩ не трябва да се изживяват като „световен полицай”.

Единствения рационален и логичен отговор на въпроса какво трябва да правят САЩ в Сирия, сред републиканците дал само Ренд Пол, пише по-нататък The Guardian. Сенаторът от Кентъки заявил, че свалянето на руски самолети не е добра идея, а подкрепянето на сирийски групировки, свързани с Ал Кайда, ще донесе на САЩ само дългосрочни проблеми.