Снимка: Алексей Николский / ТАСС

Снимка: Алексей Николский / ТАСС

Guardian: Западът захвърли руснаците и те намериха Путин

Публикувано от:

Изправени пред неуважението на Запада по времето на разпада на СССР, руснаците започнаха да търсят нов силен лидер и намериха Владимир Путин, пише “Гардиън” (The Guardian) в статия, цитирана от “Взгляд

Според британското издание, за да разберат хората защо “Русия стана такава”, те трябва да се върнат към корените на проблема, когато “Западът захвърли Русия в критичен момент”. Вестникът отбелязва, че в началото на 1990-те години Западът е накарал Русия “да отвори вратите си за външния експлоатационен капитализъм”, когато тя и останалите републики от бившия СССР не са разполагали с ефективни инструменти за контрол над дейността на финансовите капиталисти, търсещи максимална печалба.

“Гардиън” посочва, че в онзи момент Русия не е била достатъчно силна, за да се бори с опитните капиталисти, които са окупирали и експлоатирали природните ѝ ресурси. Сегашните проблеми, смята изданието, са пряко следствие от грешките на Запада, който през 1989 г. е трябвало да подкрепи Михаил Горбачов, приемайки “своеобразен план Маршал” за подпомагане на руската икономика. Така е щял да бъде предотвратен крахът на рублата през 1998 г., а ако това е било сторено, разпадът на СССР е можел да мине по-гладко.

Свиването на икономиката обаче се е оказало катастрофално и на президентските избори през 1996 г. Горбачов би могъл да получи едва 0,5% от гласовете.

“Изправени пред жестоката реалност и неуважението, което Западът все по-често демонстрира към тях, руснаците – и това не бива да изненадва никого – започнаха да търсят силен лидер. И намериха Владимир Путин”, пише “Гардиън”, като отбелязва, че Западът “е посял вятър и сега ще пожъне буря”.