Guardian: Западът вижда пропаганда само в Русия, но не и у себе си

Guardian: Западът вижда пропаганда само в Русия, но не и у себе си

Публикувано от:

Манипулацията на новини с пропагандни цели не е „прерогатив на враговете на Запада“, пише „Гардиън“ (The Guardian), цитиран от “Руски дневник”.

Изданието призовава Запада да се отнася критично не само към руските медии, но и към своите. Но на фона на влошаването на отношенията с Москва в „пропаганда“ все по-често се обвинява именно Русия.

Според изданието във водещите западни медии нерядко могат да се срещнат публикации със заглавия за „пропагандната война“ на Русия срещу Запада, съдържащи обвинения в опит за „дестабилизация“.

В същото време Западът определя своите източници като „обективни и правдиви“. Създава се впечатление, че западните правителства се занимават с „връзки с обществеността“, „стратегическа комуникация“ и „публична дипломация“, докато руските лъжат чрез „пропаганда“.

На практика подобни заявления нямат научна обосновка, се посочва в статията. Множество изследвания отбелязват близостта между позициите на западните медии и правителствата на техните страни, особено в сферата на международните работи.

Изследователите от Университета в Манчестър, например, изясниха, че през 2003 г. повечето британски издания са подкрепяли, а не са критикували гледната точка на властите по отношение на нахлуването в Ирак.

Западните правителства често прибягват до манипулация на общественото мнение чрез преувеличение, премълчаване и дезориентация, отбелязва британският вестник. Например, тези методи са използвани преди нахлуването в Ирак, когато обществото е трябвало да бъде склонено да подкрепи войната.

Разсъждавайки за поведението на потребителите на новини в тази ситуация, авторът на статията призовава хората да се учат да се ориентират в информационния поток. За тази цел той съветва западните медии да не се смятат за свободни от манипулация, да не се демонизират чуждестранните правителства и информационни ресурси.

Според него е време да се признае, че полезна информация може да се получава от различни източници, включително и от такива, смятани за „пропагандни“.

По-рано ЕС предложи да се противодейства на влиянието на руските медии в Европа, припомня gazeta.ru.