Guardian: Гледката на кланящия се пред Ердоган ЕС беше отвратителна

Гледката на европейските лидери, ниско кланящи се пред турския президент на срещата на върха на ЕС и Турция, беше отвратителна, пише анализаторът на британското издание Guardian Пол Мейсън, предаде РИА Новости.

ЕС търси помощ за разрешаването на мигрантската криза от страна, в която все повече се усилват деспотизмът и цензурата. Турция води война срещу етническото малцинство, полицейските спецчасти атакуват офиса на опозиционния вестник Zaman, тайните й служби са обвинени в изпращането на оръжие за ИД, а военните й свалиха руския бомбардировач над Сирия. И въпреки всичко това, Анкара разчита да стане член на Евросъюза, отбелязва журналистът.

Само преди три години изглеждаше, че Ердоган е успял да постигне баланс вътре в страната. Можеше да се предполага, че прогресивната и реакционна част от обществото могат да съществуват мирно, оставяйки една друга на мира, кюрдите вместо с бунтовническа борба ще заемат позиции в парламентарната опозиция, а самият Ердоган „ще поведе страната към присъединяване в ЕС, но доста бавно – за да могат да бъдат игнорирани очевидните недостатъци в демокрацията“, припомня Мейсън.

Сега обаче всичко това се промени. Турският президент грубо потиска протестните акции. Той провокира края на примирието с Работническата партия на Кюрдистан и на практика подпали няколко града в Южна Турция, населени с кюрди. ЕС затваря очи за подкопаването на демокрацията в Турция, както и за военните действия срещу мирните жители, отбелязва британският журналист.

„Но всичко това е нищо в сравнение картата, която Ердоган все още може да изиграе. На фона на разпадналите се и разпадащите се държави, като Афганистан, Йемен, Ирак и Сирия, колкото повече неуспехи претърпява турската демокрация, толкова повече Западът трябва да я подкрепя. И колкото повече Европейската комисия в частност настоява на това, че Турция един ден ще стане член на ЕС, толкова по-силни ще станат в Европа играчите, искащи да излязат от обединението“, се казва още в публикацията.

Гражданите на Евросъюза имат правото да знаят истината за Турция. Властите в ЕС не толкова отдавна, през ноември, хвалеха Анкара за икономическите й успехи, въпреки че още тогава бяха видни всички признаци на тиранията. Най-важен остава въпросът, може ли държава, която по най-явния начин нарушава всички критерии за присъединяване към ЕС, да има перспективи в обединението. Отговорът е само един – разбира се, не може, и европейските власти трябва да съобщят това на Ердоган, убеден е анализаторът на Guardian.