GRI: Нарастването на руското влияние в Латинска Америка плаши САЩ

Нарастващият интерес на Русия в развитието на отношенията с Латинска Америка все по-силно безпокои САЩ, пише РИА Новости, като цитирайки анализ на Global Risk Insights.

Особени опасения предизвиква вероятната сделка за доставка на руски изтребители МиГ-29 за Никарагуа. По мнението на GRI тя е способна да промени разположението на силите в региона.

През февруари генералният инспектор на армията в Никарагуа Адолф Сепеда Мартинес заяви, че страната е направила „няколко стъпки” за получаване на руските изтребители, които ще се използват единствено с цел отбрана. Широко разпространено е предположението, че това ще бъдат МиГ-29.

Ако сделката се осъществи, Никарагуа може да стане най-сериозната военна мощ в региона, тъй като в съседните страни няма военни самолети, способни да се конкурират с МиГ-29, пише GRI.

Също така Русия води преговори с Никарагуа за строителство на обекти за зареждане на бомбардировачи с далечен обсег на действие и военни кораби, напомня РИА Новости.

„САЩ и техните съседи-съюзници са сериозно обезпокоени от това, че сделката за доставка на оръжие ще позволи на Русия да укрепи присъствието си в региона, близък до САЩ, в отговор на това, че Западът се намесва в делата по Украйна”, смятат от GRI.

error: Съдържанието ни е авторско!