Globalist: Неуважителното отношение на САЩ към Русия е историческа грешка

Globalist: Неуважителното отношение на САЩ към Русия е историческа грешка

Публикувано от:

САЩ никога няма да успеят да устроят „цветна революция“ в Русия, както сториха с неизгодните режими в другите страни, твърди американският професор от университета Джон Хопкинс (John Hopkins University) Майкъл Влахос в статията си в The Globalist, предаде РИА Новости.

„Властите на Съединените Щати считат, че в налагането на „американските демократични ценности“ ключова роля играе „върховенството на закона“. Реалната цел на „цветните революции“, съдейки по държавните преврати в началото на този век, е да предизвикват у американския електорат приятни чувства и да тласнат напред податливи режими. Разговорите за демокрацията са само средство за постигане на собствените интереси. Налагането на тази схема на руската общност е крайно рисковано“, отбелязва професорът.

Начинът, по който САЩ се отнасят с Русия след Студената война е историческа грешка, пише още Влахос, отбелязвайки, че Руската федерация не е страна, която може да бъде подчинена от САЩ.

„Русия и Путин, това е едно и също – те никога няма да се предадат. Нищо, че американците от началото ги обричат на провал, настоявайки, че единственият път към просперитета е чрез публичното изразяване на подчинението на САЩ“, пише още експертът.

Влахос отбелязва, че правителството на САЩ не бива да иска от Русия да се движи по „американския път“ и „да се отказва от уважението, особено, ако неуважението е способно да доведе до риск от началото на война – студена или гореща“.