Global Times of China: Западът така и не осъзна стратегическата важност на Русия

Global Times of China: Западът така и не осъзна стратегическата важност на Русия

Публикувано от:

Украинската криза се превърна във водораздел в отношенията между Русия и Украйна, където на мястото на принципите на диалога и балансирания ред настъпи моделът на антагонизма, пише китайския вестник Global Times of China, предаде РИА Новости.

Изданието отбелязва, че 20 години след края на Студената война западните държави така и не са осъзнали стратегическата значимост на Русия в строителството на системата за общоевропейска безопасност. Западната коалиция не се е стремила да се „отвори“ за Русия, както и не е възнамерявала да постави граници за собствената си експанзия.

„Събитията в Украйна доведоха до криза в модела за сигурност в Европа. Северноатлантическият пакт вече не е достатъчен. <…> Смяната на украинския режим също постави Русия в неизгодна позиция, тъй като Украйна е буферна зона не само за геополитическата стабилност на Москва, но и исторически е много важна част от славянската цивилизация“, пише още изданието.

Следвоенният световен ред, основан на сътрудничеството и диалога, бе разрушен, и на негово място отново настъпи военна конфронтация, а отношенията между САЩ и Русия постепенно излязоха на пътя на антагонизма. Що се отнася до Украйна, то избраният от новите власти път на интеграция в западната икономическа и политическа общност няма да разреши комплексните проблеми на държавата, затова регионалната нестабилност може да продължи дълги години, а Киев да остане препъни-камък в отношенията между Москва и Вашингтон.

Китайското издание отбелязва и ролята на развиващите се икономики в зараждащия се модел на новия геополитически ред. Необходимостта от реформи в системата от международни отношения е назряла отдавна, нейното несъответствие със съвремието стана очевидно след икономическата криза през 2008 г. Още повече, че традиционните свръхдържави „се държат“ за съществуващия световен ред с упорство, предполагайки, че старият свят, основан на западните ценности, ще бъде вечен.

„Избухването и по-нататъшното развитие на украинската криза е игра между старите политически сили и развиващите се държави, която за пореден път показва необходимостта от подобрена, честна система от международни отношения в условията на непрекъснато променящия се свят“, пише Global Times of China.